Over 80% af alle kvinder er utilfredse med deres hår. De fleste tænker at både deres hår og hovedbund udgør et problem. Over 50% af kvinder og mænd kæmper med overdreven hårtab.

Kvinder søger uden held for et produkt der vil tackle de fleste problemer med hår og hovedbund. De falder for reklamer og løfter, og tror at en ny shampoo vil være løsningen til hår der er stresset og falder ud, og endda kan binde spaltede spidser sammen igen.

Lad os se det i øjnene: der er ingen shampoo, maske eller balsam der vil fjerne hårproblemer. Men der er et produkt der når kilden til sundt og smukt hår, nemlig hårsække og hovedbunden.

Naturlig hårolie er denne form for ingrediens.

Olier er blevet brugt af kvinder fra Asien, Afrika og Sydamerika i årevis. Ayurveda – indisk filosofi og medicin – beskriver kraften af olier for hår og hovedbund i detaljer. De udtrækkes af frøer, sten, kød og skud fra planter der bugner af vitaminer og mikronæringsstoffer der er nødvendige for håret og hovedbunden for at begge kan forblive unge, smukke og sunde. Bare tænk på asiatiske kvinders enestående, sunde og tykke hår for at forstå kraften af naturlige olier.

Ud over vitaminer og mineraler, indeholder de også noget der ikke kan findes i hårplejeprodukter: værdifulde fedtsyrer. En ordentlig balance med omega-fedtsyrer garanterer succes og reparation af håret.

Der er et stort antal af naturlige olier. Hver af dem har en forskellig balance af fedtsyrer. Hvordan vælger man dem der vil tage sig ordentlig af vores frisure?

De følgende artikler vil hjælpe dig med at forstå forskellen mellem variationerne af hårolier såvel som mellem hårtyper. Som konsekvens, kan du være i stand til at definere hvad dit hår har brug for, og vælge en passende hårolie.

Hvordan er hårtyper forskellige? 

Ud over de synlige forskellige i udseendet (lys, mørk, krøllet, bølget, lige, fint, tykt), har hårtyper forskellige ydre og indre strukturer. Tilstanden af hårets lag af kutikula er den vigtigste forskel. Kutikula er den første og eneste barriere som toksiner og urenheder møder. Kutikula beskytter håret fra skader; de er som en port der sikrer de vigtigste dele: hårets kerne og stamme. Desværre, når vi er hårde ved vores hår, bliver dette skjold forstyrret. Det er ekstremt nemt at skade håret gennem farvning, føntørring med varm luft, forkert hårpleje, stress og medicin… hår har ikke et let liv.

Sundheden af vores hår afhænger af vores hårpleje, processer i hovedbunden og hårsækkenes tilstand. Jo mere skadet vores hår er, jo mere løftet er laget af kutikula. Kriteriet der definerer størrelsen af hullerne i kutikula er kendt som hår porøsitet.

Tre typer af hår porøsitet

Før vi diskuterer hårpleje og tilstand, skal vi definere hår porøsitet. Kun der er vi i stand til at vælge passende pleje og “afkode” behovene hos vores hårtype.

Der er tre typer af hår porøsitet:

  • Hår med lav porøsitet – kutikula er tæt knyttet til stammen. Denne hårtype er tyk og tung men problematisk: mangel på volumen, modsætter sig styling og farvning. Hår med lav porøsitet er karakteriseret ved forstyrrede processer i hovedbunden, som resulterer i overdreven udskillelse af talg, fedtet hår og typisk skæl.
  • Hår med medium porøsitet – ikke længere lav porøsitet men heller ikke ekstremt skadet endnu (kutikula er en smule løftet). Det ser fint ud indtil håret bliver kruset. Kvinder hvis hår er medium porøsitet beklager sig ofte over fint hår, tørre spidser, samt glansløse hårstrå der falder ud.
  • Hår med høj porøsitet – denne hårtype har et højt løftet lag af kutikula. Det er stresset og skadet på grund af forskellige behandlinger, forkert pleje, sollys eller afblegning. Dehydreret, glansløst, skrøbeligt. Hårspidserne er så skadede at de knækker når man børster det. Meget porøst hår er tyndt og glansløst. Det har brug for intensiv reparation fordi dets hårsække er meget svage mens hovedbunden – dehydreret.

Hvordan vælger man en olie der passer til dit hårs porøsitet?

Hver af hår porøsiteterne har en forskellig tilstand. Du skal vælge en olie der matcher din hårtype og porøsitet.

Størrelsen af hullerne og spalterne i hårets kutikula varierer. Hvis de er store har vi brug for olier der er lavet af større partikler. Partiklerne har forskellige størrelser takket være forskellige mellem omegasyrer.

Ordentligt udvalgte olier vil passe som fod i hose. Med andre ord, vil olien med passende omegasyrer og ordentlige partikler være nøglen til succesfuld hårpleje.

Læs hvilke omegafedtsyrer og olier der matcher forskellige hår porøsiteter:

  • Hår med lav porøsitet kan lide små partikler der er inkluderet i mættede syrer. Olierne der er lavet af sådanne partikler (indtrængende) er: kokosolie, sheasmør, babassu olie.
  • Hår med medium porøsitet kan lide semi-indtrængende partikler af medium størrelse. Omega-7 og omega-9-fedtsyrer indeholder sådanne partikler. De kan findes i: macadamia olie, arganolie, jojobaolie, sød mandelolie, abrikosolie og camellia olie.
  • Hår med høj porøsitet – store huller i hårets lag af kutikula, der kræver store – såkaldte ikke-indtrængende – partikler. Disse er partikler af omega-3 og omega-6-syrer inkluderet i saflorolie, solsikkeolie, aften primula olie, cederolie, sort frøolie.